storegården

 
 

På Storegården arbetar vi med att träna välstammade unghästar till tävlingshästar.  Vi bedriver också avel och strävar efter att uppfylla SIF:s avelsmål för islandshästar.  I avelsmålet beskrivs en stark, modig och hållbar ridhäst med mycket gott lynne och taktrena spänstiga gångarter.  Islandshästen skall ha stark utstrålning.


Vi samarbetar med granngården, Stall Hästabet. Där finns sedan 2003 den utmärkta hingsten Flipi från Österåker som 2008 uppnått kriterierna för Elitpremie för avkommor, dvs mer än 20 bedömda avkommor.


Vi som driver Storegården är Tom & Maria.  Maria har varit hästintresserad sedan 7-årsåldern och har kontinuerligt ridit sedan tonåren. Studier och arbete på olika platser har medfört erfarenhet från western riding på quarter horses såväl som klassisk dressyr på lipizzanare. Maria är diplomerad Ridledare.


Toms intresse tog fart då han deltog i Monty Roberts första seminarie i Sverige. Tom startar alla våra hästar enligt Join-Up metoden och han inspireras också av Parellis Natural Horsemanship. Tom har genomgått Baskurs i Hästkännedom.

Storegården har tillstånd för yrkesmässig hästhållning.

avel- och uppfödning av islandshästar

Storegården är ett av tre gamla gods i Böne socken. De andra är Gamlegården och Lönnarp- mer känt som “Änglagård”.

Storegårdens mangårdsbyggnad är från 1792, ombyggd 1859. Fram till mitten av 1990-talet bedrevs aktivt jordbruk men sedan dess har markerna legat i träda fram till vår verksamhet startade i slutet av 2003.